Activitățile extra-școlare: la câte să participe copilul?!

O întrebare care ne-o punem adesea, mai ales acum la începutul anului școlar! Și ce activitate/activități să alegem?! Și câte?!

Balet, pian, tobe, fotbal, tenis, gimnastică, pictură, canto, limbi străine, teatru, înot, modelaj,

programare, ore particulare de română, matematică și nici nu cred că le-am enumerat pe toate!

Problema unei activități extra-școlare începe să se pună de la primii pași făcuți în grădiniță. Uneori, chiar mai devreme! Iar în fața acestei multitudini de opționale, părinții se simt pierduți.

Să fie oare ele de nelipsit? Copiii nu se mai pot dezvolta corespunzător fără ele? De la ce vârstă ar fi bine să le înceapă? Cum să ne înfrânăm dorințele și să nu-l influențăm pe copil?

Bineînțeles că orice activitate care se desfășoară în afara școlii sau a familiei aduce învățăcelului o

deschidere către un grup nou, diferit de ceea ce cunoscuse până atunci. În acest mod el află că are abilități noi, își descoperă un potențialul care-l vor ajuta la creșterea încrederii de sine.

Oare dacă copilul meu nu participă, nu rămâne în urmă?

Activitățile extra-școlare reprezintă un plus față de aportul adus de școală sau de grădiniță. Cu toate acestea, copilul nu trebuie să fie obligat să participe la cursuri extra-școlare doar pentru simplul fapt că sunt benefice pentru el. Dacă o ajută pe mama sau pe bunica la gătit, joacă fotbal cu tatăl, cu frații sau cu prietenii, petrece suficient timp în afara casei (parc, teatru, excursii, etc), atunci nu mai este nevoie de prea multe activități extra-școlare. Ele sunt pe deplin justificate atunci când statul în fața unui ecran este singura opțiune.

Este mai degrabă recomandat să dirijăm copilul către activități pe care nu le-a mai experimentat și să evităm să ne concentrăm asupra unui singur domeniu. Pentru că scopul acestor cursuri este de a-l scoate din zona de confort și de a-l îndrepta către ceva ce nu ar fi fost ales în mod spontan. De exemplu, un copil foarte activ nu se va regăsi neapărat într-o activitate sportivă, iar defularea fizică și intelectuală o poate descoperi  participând la un curs de teatru.

Deși părinții cred că încercând activități multiple din diverse domenii, își pot desoperi un talent care îl va conduce către o carieră la vârsta adultă, de fapt, ei generează o dublă presiune: cea a școli și cea a cursurilor extra-școlare. Un copil care în jurul vârstei de 7 ani, având câțiva ani de practică a unui instrument muzical, de exemplu, devine pasiune, o face din proprie inițiativă și nu din inițiativa părinților.

Nu există o vârstă clar prestabilită la care să se înceapă astfel de activități. Nou-născuții pot începe cu înotul, chiar și în familie, nu neapărat într-un cadru organizat. Pe măsură ce cresc, copii tind să aleagă activități desfășurate în exteriorul cercului familiar. La grădiniță, se pot adăuga altele, dar tot timpul trebuie să fim atenți la dorințele celui mic.

De câte ori trebuie să participăm la o activitate pentru a ne da seama dacă copilului îi place sau nu?

Bineînțeles că o singură participare nu are darul de a ne elucida. Dacă după 3 cursuri, acesta refuză sau se

lasă dus cu greutate, atunci este indicat să nu mai insistăm și să încercăm să aflăm ce nu-i place. Poate colegii, profesorul/profesoar sau locația și nu neapărat activitatea în sine.

cursuri engleza La grădiniță, o activitate în afara orarului este suficientă. Se pot integra două discipline dacă ele sunt din domenii diferite. De exemplu, dacă merge la un sport de echipă, este recomandat ca a doua activitate să se desfășoare individual. Atenție și la orar, activitățile sportive trebuie să aibă loc până în ora 18.00.

Este foarte important ca, indiferent de vârstă, copilul să beneficieze și de momente de relaxare și să se oprească din cursa școală-activități extra-școlare-teme. ”M-am plictisit!” se traduce prin ”am nevoie de o pauză!” și nu trebuie să-i dăm imediat ceva de făcut, ci să-l lăsăm pe el singur să reacționeze și să descoperă  plăcere în activități simple și amuzante cum ar fi privitul unor muște care zboară!