Părinți, încurajați copii să învețe cât mai multe limbi străine!

            La nivel general, învățarea unei noi limbi presupune capacitatea de a vorbi, de a asculta, de a scrie, de a citi și de a gândi într-o manieră diferită și de a explora bogăția cunoștințelor specifice limbii și culturii sale. Angajamentul de a urma cursuri lingvistice implică efort și dăruire, iar uneori poate deveni un proces solicitant, în special pentru cei care trebui să își dividă atenția în arii distincte, precum viața profesională, familială, dezvoltare personală, etc. Cu toate acestea, tot mai mulți se înscriu la cursurile de limbi străine datorită cererii crescânde la nivel profesional și a beneficiilor pe care le are un bilingv.

Un studiu realizat de Universitatea din Washington demonstrează faptul că activitatea cerebrală rezervată învățării limbajului poate fi observată încă de la vârsta de 11 luni – când bebelușii sunt pe cale să-și spună primele cuvinte. Altfel spus, îi poți vorbi copilului într-o a doua limbă încă de la 1 an, iar pentru aprofundare se recomandă cursurile specializate pentru cei mici. Dacă nu ești convins de faptul că învățarea unei a doua limbi de la o vârstă fragedă este în interesul copilului tău, mai jos am selectat 5 motive care te vor convinge:

Beneficii la bivelul dezvoltării cerebrale

Studiile au arătat faptul că bilingvii rezolvă cerințe care solicită multitasking-ul cu o mai mare acuratețe decât monolingvi, iar în baza cercetărilor ulterioare s-a demonstrat existența unei cantități mai mari de materie cenușie la bilingvi în regiunile creierului specifice funcțiilor executive. Concluzia formată în jurul rezultatelor rezumă faptul că efortul de a alege în mod constant limba corectă este un exercițiu suplimentar în concentrarea atenției.

Învățarea este o joacă

Expresia Copii absorb totul ca un burete este cu atât mai adevărată cu cât și creierul îi ajută să învețe într-un ritm accelerat. Întrucât copii sunt în acea perioadă din viață în care devin repede curioși și totul se transformă într-o joacă, capacitățile lor de acumulare sunt cu mult mai mari decât la adulți. 

Îmbunătățește empatia

Expunerea precoce este esențială în dezvoltarea unui simț lingvistic și a unui sistem lingvistic formal care ajută copii și mai apoi adulții bilingvi în înțelegerea celorlalți. Derularea certărilor au demonstrat o mai mare empatie din partea copiilor care au fost expuși la altă limbă decât cea nativă prin faptul că înțeleg mai ușor alte perspective decât monolingvii.

 Îmbunătățește performanța academică

Institutele științifice au întreprins numeroase studii despre efectele pe care le are învățarea unei a doua limbi asupra copiilor, iar cercetările au arătat impact pozitiv la toate nivelele. Multe dintre acestea susțin faptul că învățarea unei limbi la o vârstă fragedă asigură copilului capacitățile necesare de consolidare a informațiilor, de înțelegerea a științelor sociale și matematice prin faptul că procesul de acumulare lingvistică solicită toate simțurile.

Înțelegerea aprofundată a limbii native

Studiile științifice dau valoare de mit părerilor potrivit cărora copii ar putea să nu stăpânească limba nativă din cauza faptului că învață concomitent o a doua. Mai mult decât atât, cercetările susțin faptul că copilul tău va acumula mai repede informații, având capacitate de a dezvolta silogisme, va avea mai bune rezultate academice, va citi mai devreme decât monolingvi și se va bucura de o mai bună înțelegere a realității.

În concluzie, învățarea unei limbi ajută o persoană în perioada copilăriei, a adolescenței, cât și a maturității, căci după cum spune Goethe: „Cei care nu știu nimic despre limbile străine nu știu nimic despre ei.”  

 

Referințe:

https://www.pandatree.com/reason_foreign_language