Învățarea unei limbi străine este un maraton, nu un sprint

Greșelile fac parte din rutina care ajută cursantul să progreseze în învățarea limbii străine, motiv pentru care acesta este adesea încurajat să participe activ la ore indiferent de nivelul său lingvistit. Lucrurile pe care trebuie să le eviți atunci când urmezi un curs de limbă străină țin de metoda de învățare și de atitudinea adoptată pe parcursul modulului.

Există numeroase motive pentru care sunt urmate cursuri de limbă, însă indiferent de pregătirea anterioară, vârstă sau de scop, am descoperit 5 greșeli comune pe care oamenii le fac atunci când vin pentru prima dată la ore:

     1. De multe ori cursanții vor să acumuleze o cantitate mare de informație într-o perioadă scurtă și, chiar dacă împreună cu profesorul se contruiește un plan de învățare eficient, procesul va fi mai dificil. Nu aștepta până în ultimul moment să înveți o limbă străină deoarece îți va crea dificultăți care ar fi putut fi evitate. Atunci când procesul de învățare este accelerat se întâlnesc reacții care îngreunează acumulare de informații, precum:

    # Studentul nu învață cu entuziasm din cauza cantității mari de informații pe care trebui să o învețe, să o înțeleagă și să o aplice;

    # Din cauza efortului semnificativ depus va asocia limba cu sentimente negative și nu o va folosi cu plăcere;

       2. Una dintre greșelile pe care cursanții o fac în mod constant este felul în care privesc modulul lingvistic. Orele de limbă nu trebuie asociate cu temele, obligația profesională sau o expectanță socială pe care trebuie să o îndeplinească. Cu toate că cele trei motive sunt determinante în alegerea unui curs lingvistic, trebuie să te detașezi de această obligativitate și să o privești ca pe o șansă în dezvoltarea ta personală și profesională.

      3. Învățarea unei limbi este precum ascultarea unei melodii: încerci să dai prea multe sensuri versurilor și pierzi esența, respectiv bucuria de a asculta cântecul ca întreg. Atunci când înveți o nouă limbă, trebuie să înțelegi faptul că procesul implică foarte multă incertitudine – nu încerca să înțelegi totul deodată. Cu fiecare oră vei învăța cuvinte noi cu sensuri distincte, în fiecare zi noi reguli gramaticale și pentru fiecare regulă gramatica va exista o excepție dialectică sau un verb neregulat. Bucură-te de proces, iar învățarea va veni natural.  

      4. Pentru mulți cursanți gândul că trebuie să învețe o nouă limbă cu mii de cuvinte îi copleșește, fapt care nu le permite să se concentreze pe ceea ce este important. Trucul aici este să înțelegi că învățarea unei limbi străine este un maraton și nu un sprint. Chiar dacă la început va părea dificil să ții pasul cu noile reguli lingvistice și te va face să îți pui la îndoială capacitatea de înțelegere, o doză de realism poate salva viitorul carierei tale de multilingv.

     5. Lipsa curiozității și a deschiderii față de cultura limbii pe care o înveți reprezintă o altă cauză pentru care învățarea unei limbi poate fi problematică. Atitudine este un factor cheie în modul în care progresezi, astfel încât cu cât ești mai familiar cu țara și cultura limbii, cu atât vei fi mai receptiv la înțelegerea ei.

Dacă urmezi sau îți dorești să urmezi un curs de limbă străină, asigură-te că nu vei face cele 5 greșeli comune care îți vor îngreuna învățarea și fii mereu activ în timpul orelor; restul va veni de la sine.