Îmbunătățește-ți accentul în 5 pași

Accentul este parte componentă a identității unei persoane, definindu-i apartenența națională, culturală și istorică. Cu toate acestea, apariția accentului nativ în conversațiile într-o altă limbă poate fi un impediment pentru vorbitor, atât din cauza dificultății de a fi înțeles, dar și a oportunităților profesionale.  

Dacă adesea ești rugat să repeți o frază, atunci când exersezi o limbă străină sau dacă interlocutorul are reacții care te fac să te gândești că nu a înțeles, acestea sunt cele mai palpabile dovezi că ai nevoie să îți reduci accentul. Diminuarea poate fi un proces dinamic și plăcut pentru vorbitorul de limbă străină, întrucât întrunește activități de relaxare care nu necesită un efort excesiv. Pentru a obține un rezultat favorabil într-o perioadă redusă, este indicat să urmezi următorii pași:

  1. Exersează sunetele individual

Un exemplu valid este limba engleză care are 5 vocale: a, e, i, o și u care pot fi corelate cu limba română. Cu toate acestea, adițional, există alte 12 sunete vocale, după cum urmează: /i:/,/ɪ/,/e/,/æ/,/ɑ:/,/ɒ/,/ɔ:/,/ʊ/,/u:/,/ʌ/,/ɜ:/,/ə și 26 de sunete consonantice. Dificultatea de a le pronunța este normală datorită faptului că în limba română nu există, însă cu exercițiu și determinare, vei învăța să pronunți fiecare sunet corect, fapt care te va aduce mai aproape de accentul dorit.

2. Ascultă și repetă cuvinte rostite de un nativ

În acest caz, zicala: Repetiția este mama învățăturii este justificată pe deplin. Pentru a imita un accent este nevoie de un exemplu, iar cel mai potrivit este unul nativ. Conversațiile cu un vorbitor de limbă sunt recomandate pentru a te ajuta să îți corectezi greșelile de vorbire, dar și pentru îmbunătățirea vocabularului și a semanticii.

3. Exersează elementele de vorbire specifice limbii

În cazul limbii engleze, grupul th are variații distincte în funcție de cuvântul pe care îl compune. “Th” este pronunțat în spatele dinților, unde majoritatea limbilor pronunță “d” și “t”. Greșeala comună este punerea limbii între dinții sau în cerul gurii, fapt care va duce la crearea unor sunete incorecte. Fiecare limbă are, ca și engleza, elemente specifice care creează dificultăți unui cursant, iar constatarea acestora este un prim pas în ameliorarea accentului.

4. Înregistrează-te vorbind

O soluție corectoare este înregistrarea unui monolog pe care să îl asculți. O analiză atentă a înregistrării te poate ajuta în identificarea sunetelor care îți creează dificultăți și astfel te vei putea focusa pe îmbunătățirea acestor elementelor. Chiar dacă această sugestie îți poate crea disconfort inițial, este una dintre cele mai de efect soluții. Mai mult decât atât, repetarea procedurii te va ajuta să îți monitorizezi progresul și te va încuraja în continuarea exercițiului.

5. Verifică-ți mimica

Mimica este un element foarte important în rostirea unui cuvânt, la fel ca și cantitățile de aer pe care le folosești pentru pronunțare. Modalitate de rostire a unui cuvânt este puternic determinat de poziția gurii și a buzelor, iar o paralelă între mimica nativilor și mimica ta te va ajuta să îți identifici greșelile.

Obținerea unui accent cere exercițiu constant, însă cu asistența potrivită vei reuși să vorbești fără a fi stânjenit de accentul nativ.