Cursurile online – fatale pentru educația ta lingvistică

Beneficiile biligvilor au fost în repetate rânduri tratate în studii științifice, pe forumuri sau platforme online specializate și le-am identificat inclusiv la cursanții noștri în articolele precedente: 11 motive pentru care ar trebui să înveți o limbă străină 

Internetul poate fi prima opțiune pentru mulți dintre aceia care își doresc să învețe o limbă străină datorită numeroaselor platforme care garantează eficiența și lejeritatea lucrului de acasă. Mai mult decât atât, garanția unui proces rapid de învățare, cu minimum de efort și fără investiții financiare reprezintă, la prima vedere, cea mai bună soluție. Cu toate acestea, dezavanajele învățării online te pot afecta pe termen lung și te vor forța să apelezi, în cele din urmă, la un coach lingvistic:

1. Nu poți pune întrebări și nu îți sunt date explicații personalizate

Pentru un nivel A1 sau A2, cursurile online te pot ajuta, însă aprofundarea unei limbi și folosirea ei atât la nivel conversațional, cât și în scris necesită un grad mai mare de efort. Temele precum gramatica pot fi dificile de înțeles printr-un program standardizat care îți oferă numai o bază de la care să pornești. Posibilitatea de a pune întrebări la cursurile online este redusă și chiar în cazul unor explicații aferente, nivelul de înțelegere poate fi scăzut din cauza barierelor impuse de mediul online.

2. Ritmul orelor este prestablit

Cursurile online urmează un proces de învățare prestabilit, însă fiecare cursant are propriul ritm de învățare. Odată neînțeles un element important în proces vei fi nevoit să cauți răspunsurile ulterior, făcând astfel mai greoaie și neatractivă limba. Fiecare limbă are structura sa, cu regulile și excepțiile care o definesc, iar neînțelegerea acestora te poate dezavantaja atunci când te afli în contextul de a le folosi.

3. Absența conversației

În cazul cursurilor online, șansa la o conversație pe baza temelor abordate precedent este scăzută. În clasele tradiționale, partenerii de conversație se află lângă tine, iar profesorul îți urmărește discursul astfel încât îți poate oferi feedback constructiv care să eficientizeze învățarea. Mai mult decât atât, în cazul cursurilor online ești pus în poziția de a căuta forumuri de discuție și de a interacționa cu străini, fapt care poate fi inconfortabil și ineficient.

4. Biroul sau dormitorul nu îți oferă un mediu de învățare favorabil

Mediul în care îți desfășori activitatea este definitoriu pentru productivitatea acțiunilor tale. Un mediu desemnat pentru activități de business sau relaxare poate reprezenta un factor de distragerea atunci când îi sunt atribuite sensuri distincte. De asemenea, atunci când alegi să urmezi cursuri online în spațiul personal, spre exemplu dormitor, mediul respectiv va fi mai puțin relaxant, întrucât îți va aminti de temele abordate la curs. 

5. Lipsa activității sociale

Cursurile tradiționale aduc beneficii și la nivel social în contextul în care îți creeză un mediu prestablit de socializare. Relațiile care se pot lega între cursanți și schimburile de informații care decurg din conversații te pot ajuta pe termen lung. Tehnologia este folosită atât la nivel profesional, cât și personal, fapt care îți ocupă majoritatea timpului; alegerea unor cursuri care să te scoată din rutina zilnică te va face mai productiv și mai informat.

Așadar, online-ul este un instrument util care te ajută, oferindu-ți accesul la dicționare, aplicații cu exerciții sau postcard-uri, însă acestea trebuie să vină în completarea procesului aprofundat de învățare din clasele tradiționale pentru a fi eficiente.

 

Referințe:
https://www.gooverseas.com/blog/why-you-shouldnt-learn-a-language-online