O limbă străină fără gramatică, ar fi ca o rochie fără poale

RoxanaRoxana Blăgescu, CEO Cursupedia, vorbește despre întrebările pe care i le adresează cursanții la începutul unui modul de limbă și despre preocupările frecvente ale acestora.

Întrebarea care se mi se pune cel mai des este: „Oare eu, la vârsta mea, pot învăța o limbă straină?” Același răspuns sincer îl ofer de fiecare dată: DA! O limbă străină se poate învăța la orice vârstă. Cel mai în vârstă elev al meu avea în jur de 60 de ani atunci când am  început orele de limbă română. Un alt exemplu este o doamnă ambasador cu care am lucrat timp de 4 ani, iar după un an și jumătate a devenit fluentă în limba română (nivel C1). Ținea discursuri, purta conversații și vorbea, în mod curent, limba română, citea presa și purta corespondența în aceeași limbă. Doi ani din cei patru au fost numai ore de conversație; ne întâlneam o dată pe săptămână, în ședințe de două ore, și purtam discuții pe diverse teme. Așadar, dacă există interes, se poate învăța la orice vârstă!

O altă întrebare frecventă care mi se adresează este: „În cât timp învăț o limbă străină?” Cu siguranță nu peste noapte și nici într-o săptămână sau două! Studiile spun că o limbă străină se învață în 4 ani, dar că după 3 luni trebuie să se observe îmbunătățiri. Un modul are între 56-60 de ore (120 ore pentru limbaje specializate) și înseamnă un nivel (A1-A2, de exemplu) sau o jumătate de nivel (A1). Fiecare persoană este unică, fiecare cursant progresează în propriul ritm! Am avut cursanți care, după 3 luni, au reușit să-și atingă obiectivele: diploma DALF B1, plecând de la un nivel de A1, sau IELTS, 7, 7.5 – plecând de la un nivel de 4 sau 5.

Adeseori, cursanții se întreabă „De ce am nevoie pentru a învăța o limbă străină?” Le răspund că au nevoie de timp, de consecvență, de perseverență, de seriozitate, de implicare, de caiet, de creion (încă sunt importante, cel puțin din punctul meu de vedere), de respect față de persoana din față și de un buget. Învățarea unei limbi străine este o investiție pe termen lung care vă aduce numeroase beneficii. Conștientizați faptul că nu puteți învăța o limbă străină în 10 sau 20 de ore! Alegeți un curs de calitate pentru a vă atinge obiectivul, iar informația să fie corectă.

De câte ori pe săptămână trebuie să frecventez cursul?” este o altă curiozitate a cursanților. Ideal ar fi de două ori pe săptâmană, în ședințe de 1h30 sau 2h. Bineînțeles că se poate și o dată sau de 3 ori pe săptămână sau chiar zilnic. Frecvența depinde de cât de rapid vreți să fie progresul! În mod curent, primim apeluri telefonice în care ni se spune: Săptămâna viitoare am un examen! sau Peste 3 zile am un interviu!, iar Nivelul meu este scăzut, doar ce știu din școală sau de la televizor, iar la interviu mi se cere să port o conversație de nivel mediu!; sau la examen vreau să iau 7, 7.5 (B1-B2), iar nivelul meu de acum este 5 sau 4. Cu siguranță că nu poate exista progres în 3 zile sau într-o săptămână. Tot timpul trebuie să fiți pregătiți, iar dacă ați atins un anumit nivel, mențineți acea performanță! Dacă nu sunteți expuși în mod frecvent limbii, urmați module de conversație o dată pe săptămână, de grup sau individual, în sesiune de 1h30 sau 3 ore.

 La întrebarea: „Ce să aleg, un curs de grup sau unul individual?” răspund că ambele variante sunt bune, fiecare având avantajele și dezavantajele sale. Trebuie ales în funcție de scop, program și buget! Cursul individual permite mai multă flexibilitate, atât la nivelul curiculei (personalizată în funcție de obiectivele și progresul cursantului) –  toată atenția profesorului fiind focalizată numai asupra ta, cât și la nivelul programului și al frecvenței. Aici trebuie luat în calcul un buget mai generos. Cursul de grup are un program mai rigid (de două ori pe săptămână, în general, după un orar prestabilit) și nu se permit prea multe abateri de la curiculă, dar bugetul este mai mic. Indiferent de varianta aleasă, conversația și vocabularul sunt prioritizate, iar obiectivele sunt atinse în ambele situații.

Nu-mi place gramatica!” sau ”Eu nu mai știu deloc gramatică!” sunt obiecții pe care le aud adesea, însă nu putem învăța o limbă străină fără gramatică, ar fi ca o rochie fără poale. Nu trebuie să ajungeți doctori în gramatica limbii respective, dar cea de bază și structurile specifice trebuie învățate și predate. Nu trebuie să le învățați pe de rost, dar trebuie exersate și aplicate în conversație. Totul ține de exercițiu și practică.

Mulți dintre cursanți îmi spun: ”Nu am timp de teme!” Nu este nicio problemă, tot aveți șanse să deveniți poligloți! Puteți progresa și fără teme fiindcă exersăm împreună, dar progresul poate fi puțin mai lent. Bineînțeles că ar ajuta dacă ați repeta măcar 10-15 minute înainte de fiecare lecție.

Să recapitulăm: învățarea unei limbi străine nu ține de vârstă, ci de dorință. Fiți deschiși, perseverenți (continuați chiar dacă faceți greșeli) și motivați.

 Do not forget, languages are funny!