De ce să înveți limba franceză?

Istoria limbii franceze începe odată cu cucerirea Galiei de către romani, înaintea erei noastre, când limba galică a influențat-o pe cea latină, formându-se astfel substratul limbii franceze; și continuă până astăzi când, încă mai apar schimbări la nivel de semantică. Învățarea limbii franceze poate fi privită ca o posibilitate de a călători în timp, prin simplul fapt că obținerea unor noțiuni de limbă oferă o perspectivă mai largă asupra trecutului, dar și beneficii personale și profesionale ce țin de prezent.

Franceza este una dintre limbile europene vechi care, de-a lungul timpului, s-a diferențiat de celelalte din jurul său prin bogăția elementelor preluate din straturile lingvistice care au influențat-o. Chiar dacă a fost și este vorbită de milioane de oameni, limba franceză continuă să fie învățată de oamenii de peste tot din lume, din diferite motive:   

1.Răspândirea universală

Limba franceză este vorbită de cca. 260 de milioane de persoane pe cele 5 continente, fiind limbă oficială în 70 de state. Mai mult decât atât este studiată în școlile din toate țările, iar în cele considerate francofone este predată ca primă limbă străină, surclasând chiar limba engleză.

2. Este limba oficială a culturii

De la sculptori precum Rodin, la scriitori asemeni lui Honoré de Balzac, la actori ca Alain Delon, limba franceză poate fi considerată limba oficială a culturii. Accesul la versiunea originală a celor  mai reprezentative forme ale culturii și ale artei cunoscute vreodată este asigurat cunoscătorilor limbii franceze.

3. Este limba romantismului

Incontestabil limba dragostei, franceza este cunoscută ca fiind una dintre cele mai frumoase limbi vorbite vreodată. Atât datorită farmecului pe care îl oferă vorbitorilor săi, a muzicalității, cât și a expresiilor nativ romantice, precum tu me manques, limba franceză își păstrează statusul câștigat cu mult timp în urmă.

4. Este ușor de învățat

Subtraturile latine și germane fac din limba franceză ușor de învățat atât pentru nativii slavi, cât și pentru francofoni. Dincolo de acest aspect, odată învățată o limbă latină și datorită radăcinilor comune, vorbitorilor de limbă franceză le va fi mult mai ușor să continue să învețe alte limbi latine. Mai mult decât atât, vorbitorii a căror limbă nativă are rădăcini latine, vor găsi învățarea francezei un proces ușor de parcurs.

5. Oportunități în carieră

Fie că se țintește către o carieră în organizațiile internaționale ale Uniunii Europene, în care limba oficială este franceza, fie că se dorește avansarea în carieră dintr-o multinațională cu investitori francofoni, învățarea limbii franceze poate propulsa vorbitorul pe scara ierarhică, asigurând o carieră de succes.

Prin urmare, motivele pentru care ar trebui să înveți sau să aprofundezi limba franceză sunt o mulțime. Important este să îți dorești și să fii suficient de determinat încât, odată început cursul, să îl urmezi până la capăt.