11 motive pentru care ar trebui să înveți o limbă străină

Cu câteva secole în urmă comunicarea între persoane din țări sau continente diferite era foarte dificilă și putea lua luni până când o scrisoare să ajungă la destinatar. În prezent, însă, ne despart doar câteva secunde de celălalt colț al lumii, cât să apăsăm send pe mail-ul scris. Cunoașterea a cel puțin o limbă străină care să faciliteze comunicarea între colțurile lumii a devenit necesară, în special datorită faptului că se pune accent pe facilitarea relaționării și colaborării în mediul profesional.

Avantajele învățării unei limbi străine sunt multiple, de la facilitățile profesionale până la cele de natură personală:

 1. Avansarea în carieră este o ofertă pe care nu mulți o pot refuza. Companiile și multinaționalele au o mare deschidere pe piață comercială, iar cunoașterea unor limbi străine poate asigura un job mult dorit.
 2. Promovarea la locul de muncă este mai ușor obținută de cei care sunt bilingvi, acest lucru datorându-se conexiunilor pe care le pot stabilii cu clienții sau prospecții străini.
 3. Îmbunătățirea calității conexiunilor neuronale prin stimularea creierului în descifrarea codului de funcționare a limbii învățate. Se îmbunătățește, așadar, capacitatea de concentrare, de interpretare, de abstractizare, de negociere și deducere.
 4. Dezvoltarea încrederii este puternic influențată atât de capacitatea de asimilare a unei limbi străine, cât și obținerea unor rezultate vizibile, alături de un feedback măsurabil.
 5. Toleranța este dependentă de capacitatea de înțelegere. Prin urmare, în momentul în care o țară este înțeleasă prin prisma limbi și, implicit, a culturii și a tradițiilor acesteia, în care se înțeleg rădăcinile respectivei naționalități, se formează o perspectivă mai largă asupra lumii înconjutrătoare.
 6.  Facilitarea învățării active se face prin faptul că sunt stabilite patern-uri deja folosite în învățarea primei limbi, iar conexiunile se fac mult mai ușor.
 7. Evitarea Alzheim-erului se face cu o soluție simplă: investește în învățarea unei limbi. Datorită faptului că activitatea neuronală este puternic solicitată în memorare și conversație, celulele nervoase au tendința de a nu se distruge la fel de repede ca la monolingvi și astfel procentul bolnavilor scade.
 8. Vorbirea corectă în limba maternă se realizează datorită atenției acordate modului în care cuvintele acționează și în care își schimbă sensul în funcție de context.
 9. Relaxarea în vacanțele peste hotare. O limbă străină învățată poate scăpa un turist de neplăcerile neînțelegerii meniurilor, a discuțiilor cu localnicii sau a anunțurilor importante.
 10. Experimentarea realități diferite expuse în literatura nativă străină, în presă sau filme; mult din farmecul creativității se pierde în traduceri greoaie.
 11. Atenția la detalii se exersează prin învățare activă a unei limbi străine. Capacitatea de diferențiere a informațiilor false de cele pertinente sau anticiparea unor situații cauză – efect sunt, spun cercetărotii de la Universitatea din Pompeu Fabra (Spania) sunt mult mai accentuate la poligloți decât la monolingvi.  

Așadar, indiferent de vârstă sau motivație, învățarea unei noi limbi are efecte positive atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice.