Viața e mai frumoasă când ești poliglot

Definit în termeni simpli, cuvântul poliglot își are originea în limba greacă și desemnează o persoana care știe să scrie și să vorbească în trei sau mai multe limbi. A nu se confunda cu termenul bilingv care este asociat unei persoane care stăpânește două limbi, în timp ce cunoscătorii a mai de mult de șase limbi sunt denumiți hiperpoligloți. În opoziție, se folosește termenul de monolingv care definește cunoscătorii unei singure limbi, de cele mai multe ori fiind cea nativă.

Majoritatea populației este multilingvă, iar în multe dintre culturile europene, cunoașterea unui număr mare de limbi este necesară în mod implicit. Acest lucru se datorează atât beneficiilor din mediul business, dar și a facilităților aduse la nivel personal. Poligloții știu și, mai mult decât atât, simt motivele pentru care a fi multiling este un privilegiu.

1. O vacanță reușită

De la țările exotice până la orașele vechi, încărcate de tradiție, alegerea destinațiilor de vacanță reprezintă un factor de stres cu atât mai mult cu cât limba vorbită reprezintă o provocare. Cu toate că engleza este o limbă considerată printre cele universale, înțelegerea unei culturi, cu adevărat, se face, în primul rând, prin cunoașterea și conversarea cu localnicii. Spre exemplu, cultura, istoria și tradițiile franceze pot fi înțelese cel mai bine în dialectul specific, prin expresiile și frazele native care, odată traduse, își pierd esența.

2. Descurcă-te oriunde, oricând  

Cercetările arată faptul că limba engleză este printre cele mai vorbite limbi de pe glob. A cunoaște o limbă de circulație internațională la nivel avansat îi asigură cunoscătorului siguranță și încredere. Fie că este într-un aeroport și are nevoie de informații suplimnetare, fie că este în vacanță în Germania și, aflându-se în impas, cere directive, vacanța unui poliglot este cu mult mai relaxată decât a unui monolingv.

3. Multitasking-ul nu mai are secrete

Atât în viața personală cât și în cea profesională, multitasking-ul este important pentru eficientizarea productivității. Poligloții își pot ditribui atenția în mai multe locuri datorită obișnuinței de a schimba limbile vorbite. Acest lucru se datorează mecanismului pe care creierul îl folosește pentru concentrare și filtrarea informațiilor

4. Interdependența și eficiența în învățare de limbi

Vocabularul și gramatica limbilor deja învățate sunt substanțial îmbunătățite prin asimilarea unei noi limbi. Rădăcinile comune și asemănările dintre limbi sunt oglindite în eficiența cu care este învățată o limbă sau mai multe. Mai mult decât atât, datorită structurilor și a paternurilor de învățare deja formate, capacitatea de învățare și de perfecționare crește exponențial.

Poligloții nu sunt doar cetațenii statului natal, ci a tutoror țărilor a căror limbă o cunosc.